Hoe mobiel ben jij in je mobiliteit? Win je nog geld door tijd te winnen? Of wegen die paar minuten niet op tegen de voordelen en premies die je anders krijgt? En wat met de mobiliteit van je gezin? Beweegt daar nog iets?
Mobiliteit neemt de laatste jaren flink toe in belang. In België staat de auto nog steeds centraal, maar onze wegen worden wel drukker en we staan vaker in de file. Op korte termijn verwachten we hier geen beterschap in, integendeel: we kunnen nog meer gereden kilometers op onze wegen verwachten.
Mobiliteit in beweging
Ondertussen zien we echter ook veel vernieuwing op het vlak van mobiliteit, waaronder het combineren van verschillende soorten vervoer en de opkomst van verschillende deelsystemen. Verder bestaan er ook steeds meer voordelen en vergoedingen, zoals de fietsvergoeding, die alternatieven promoten.
Bedachtzamer omgaan met mobiliteit
We zoeken met z’n allen steeds meer naar alternatieven op maat van onze eigen situatie. “Welke opties zijn er en zijn deze opties interessant voor mij? Wat komt er allemaal bij kijken? Kan ik op een mobiliteitsvergoeding rekenen?”. Bij de ACLVB willen we jou als lid wegwijs maken in het steeds groter wordende aanbod en de complexiteit ervan. Dit doen we door als eerstelijnsdienstverlening op te treden en je in een vertrouwde omgeving te helpen; door je vragen te beantwoorden of je naar de juiste instantie door te verwijzen.
Ik wist niet dat autodelen zo gemakkelijk was. Samen met een expert van de ACLVB bekeek ik de verschillende mogelijkheden, en nu maak ik af en toe gebruik van autodelen vlak bij mijn woonplaats. Dat heeft me financieel ook al wat voordeel opgeleverd.
Advies op jouw maat
Omdat je als werknemer met andere vragen zit dan als werkzoekende, zoals ook jongeren met andere vragen zitten dan vijfenzestigplussers, geven we steeds advies op jouw maat. We helpen je immers individueel op weg! Heb je een vraag of zit je met een probleem, of wil je gewoon wat informatie inwinnen omtrent mobiliteit, spring dan gauw eens binnen in een van onze ACLVB-kantoren.
Pas afgestudeerd en een eerste job. Mijn werkgever bood me een bedrijfswagen aan, maar ik vroeg me af of dit wel de meest ideale oplossing zou zijn voor mijn woon-werkverplaatsing. Mijn werkplaats is immers gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Samen met een expert van de ACLVB bekeek ik de verschillende mogelijkheden en alle voor- en nadelen.
Wat kan de ACLVB voor jou doen?
Wij kunnen je helpen op verschillende vlakken:
Werknemers kunnen bij ons terecht voor…
- Vragen rond de wettelijke en vrijwillige vergoedingen en tegemoetkomingen van de werkgever voor woon-werkverkeer, zoals terugbetalingen voor woon-werkverkeer met openbaar vervoer, fietsvergoedingen…
- Vragen rond bedrijfswagens: waar hou je best rekening mee als je er een mag kiezen? Hoe zit dat nu met het voordeel alle aard? Wat is het belang van een car policy? Kunnen cash for cars en een mobiliteitsbudget voor mij interessant zijn?
- Wat zijn de alternatieven voor de auto bij woon-werkverkeer en welke voordelen zijn hier aan gekoppeld? Zo zijn bedrijfsfietsen niet alleen handig, ze zijn ook fiscaal aantrekkelijk! En wist je dat ook carpoolen georganiseerd door de werkgever op fiscale voordelen kan rekenen?
Werkzoekenden kunnen bij ons terecht voor…
- Vragen rond het voordelig verplaatsen bij sollicitaties met de trein.
- Vragen rond tegemoetkomingen voor werkzoekenden die een beroepsopleiding volgen bij de VDAB/Actiris en zich moeten verplaatsen.
Senioren en minder mobielen kunnen bij ons terecht voor…
- Vragen rond voordelen en voorzieningen bij het openbaar vervoer voor senioren en minder mobielen, van voordelige tickets tot assistentie.
- Vragen rond waar je als oudere persoon verkeersopfrissing of fietslessen kan volgen.
- Vragen rond Minder Mobielen Centrales voor mensen die zich af en toe naar de dokter, winkel of familie willen verplaatsen maar zelf niet zo mobiel meer zijn.
Alle leden kunnen bij ons terecht voor…
- Vragen over hoeveel je wagen je eigenlijk kost en handige tools om dit te berekenen.
- Vragen over tarieven en voordelen van de Lijn/TEC en de NMBS op maat van jouw verplaatsingsgedrag.
- Vragen over autodelen en fietsdelen: is het ook interessant voor jou? Welke formule past het beste bij jou?
- Vragen over premies voor de aankoop van milieuvriendelijke wagens.
- Vragen over lokale emissiezones.