Klaar om samen de stap te zetten? Maar welke richting uit? Samenwonen? Feitelijk of wettelijk? Trouwen? Kopen of huren? Beslissingen met soms verregaande gevolgen. Maakt de fiscus het jullie niet altijd gemakkelijker, wij hopelijk wel.
Eindelijk ga je samenwonen! Dit is best een grote stap, die ook verschillende keuzes met zich meebrengt. Welke samenlevingsvorm kies je, ga je iets huren of toch liever iets kopen... Elke keuze heeft gevolgen, maar het is niet altijd eenvoudig om deze gevolgen op voorhand goed in te schatten. Daarom is de ACLVB er voor jou.
Verschillende samenlevingsvormen in België
Er zijn drie soorten samenlevingsvormen in België: gehuwd zijn, wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen. Elk van deze samenlevingsvormen heeft een invloed op de samenwoners, maar hoe start je zo’n samenleving op? Welke rechten en plichten ontstaan er ten opzichte van elkaar én ten opzichte van anderen? Wat zijn de gevolgen van de gekozen samenlevingsvorm op andere aspecten van het leven zoals het huren of kopen van een woning, je werkloosheiduitkering of pensioen, je belastingaangifte en zelfs je nalatenschap?
Ik stap volgend jaar in het huwelijksbootje. Nadat ik bij de ACLVB mijn licht heb opgestoken, heb ik nu een overzicht van de verschillende huwelijksstelsels en welke gevolgen deze kunnen hebben. Nu heb ik een klare kijk en kan ik de juiste vragen stellen aan mijn notaris!
Welke manier van samenwonen werkt voor jou?
Het is essentieel om over al deze vragen goed na te denken vóór je een beslissing neemt. Zo word je niet geconfronteerd met onaangename verrassingen tijdens het samenwonen of wanneer dit tot een einde komt. Gelukkig kan de ACLVB je bij deze materie ondersteunen! Zit je met vragen over de samenlevingsvormen en welke impact ze hebben op jouw situatie, neem dan contact op met een van de ACLVB-kantoren.
Ook bij het beëindigen van een huwelijk of een wettelijke/feitelijke samenleving komen er verschillende regels en procedures kijken. De ACLVB maakt je wegwijs in de formaliteiten hiervan.
Mijn partner doet soms aankopen op afbetaling ten behoeve van ons gezin. Dankzij de ACLVB weet ik nu dat ook ik als wettelijke samenwoner hiervoor aansprakelijk kan zijn, maar niet wanneer deze buitensporig zouden zijn. Ik ben opgelucht dat ik deze informatie heb gekregen en zal dit nu verder bespreken met mijn partner.
Wat kan de ACLVB voor jou doen?
Hier kunnen wij je mee helpen:
- Begrijpelijke en up-to-date informatie aanbieden over de verschillen tussen de drie samenlevingsvormen: gehuwd zijn (ook de verschillende huwelijksstelsels), wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen.
- Leden wegwijs maken in de bestaande reglementering met het oog op het opstarten, wijzigen of beëindigen van een samenlevingsvorm. Ook het overlopen van verschillende stappen binnen de procedure tot echtscheiding valt hieronder.
- Informatie met een persoonlijke aanpak. Na een individuele infosessie heb je misschien een beslissing genomen over jouw verdere toekomst. Je wenst bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst op te stellen of een huwelijkscontract af te sluiten, je wil de samenleving beëindigen of je wenst eenvermogensplanning op te starten…
- In sommige gevallen zullen wij je doorverwijzen naar de bevoegde persoon zoals een notaris, advocaat of bemiddelaar, maar niet zonder je eerst nog wat extra tips mee te geven ter voorbereiding op die volgende stap!