Je moet er de energie maar voor hebben, om uit te zoeken welke premies en tegemoetkomingen er allemaal zijn, letterlijk en figuurlijk! Bang van verandering? Misschien niet als je weet hoeveel steun je daarvoor kan krijgen.
Er zijn verschillende situaties waarin je recht kan hebben op premies. Maar welke zijn dat juist? En hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Terecht dat je hier meer informatie over wil opzoeken. De ACLVB is de perfecte patner om je hierbij te helpen!
Premies, maar dan gemakkelijk gemaakt
"Had ik maar eerder geweten van die tegemoetkoming!" - In onze dagelijkse werking stellen we meer en meer vast dat mensen recht hebben op premies waarvan ze niet op de hoogte zijn. Of ze hebben er al over gehoord, maar weten niet bij welke dienst ze hiervoor terechtkunnen of welke documenten ze moeten voorleggen. Vaak kijken ze ook op tegen de administratieve poespas; ze hebben al genoeg beslommeringen aan het hoofd.
Mijn vriend en ik plannen een verbouwing. Onze woning een beetje comfortabeler maken, energiezuiniger ook. Maar zal ons spaarvarkentje toereikend zijn? Morgen ga ik alvast langs bij de consulent van de ACLVB, even informeren welke tegemoetkomingen de overheid voor ons in petto heeft.
Eerste hulp bij premies en tegemoetkomingen
De ACLVB legt je helder uit welke premies er zijn, wat de voorwaarden zijn om recht te hebben op een premie, hoe je die premie kan aanvragen en wat het verdere verloop is van de procedure. Indien je dat wenst, kunnen wij je ook duidelijk maken hoe je in beroep kan gaan tegen de beslissing van de bevoegde instantie.
Tot nu toe hadden we geen recht op een studietoelage voor onze kinderen. Mijn man verloor twee maanden geleden zijn werk. Bij de ACLVB hebben ze me uitgelegd dat de Dienst School- en Studietoelagen het vermoedelijke inkomen van dit jaar kan gebruiken - in plaats van ons inkomen op het laatste aanslagbiljet – als basis voor de berekening van ons gezinsinkomen. Dank u voor de tip ACLVB!
Wat kan de ACLVB voor jou doen?
Wij verlenen je basisinformatie over de volgende premies:
- Inkomensgerelateerde kinderopvang: in heel wat opvangdiensten wordt een opvangprijs gevraagd op basis van het inkomen van de ouders, waarbij een attest inkomenstarief moet worden afgeleverd.
- School- en studietoelagen: kleuter- en lager onderwijs, secundair onderwijs en HBO5 verpleegkunde.
- Vlaamse sociale bescherming: personen die gedurende een lange periode veel zorg nodig hebben, kunnen onder bepaalde voorwaarden een zorgbudget aanvragen.
- Verhoogde verzekeringstegemoetkoming: voorkeurtarief voor de terugbetaling van geneeskundige verzorging waarbij de personen tevens in aanmerking kunnen komen voor een aantal afgeleide rechten.
- Aanmoedigingspremie: de onderbrekingsuitkering van de federale overheid bij opname tijdskrediet en thematisch verlof kan onder bepaalde voorwaarden worden aangevuld met een aanmoedigingspremie.
- Gemeentelijke mantelzorgpremie: een mantelzorger kan, mits de voorwaarden vervuld zijn, recht hebben op een mantelzorgpremie.
- Vlaamse renovatiepremie: kan aangevraagd worden voor algemene renovatiewerken aan het huis.
- Vlaamse verbeteringspremie: voor wie zijn woning wil verbeteren omdat ze niet meer aan de kwaliteitsnormen voldoet, of wil uitbreiden om overbewoning te verhelpen.
- Vlaamse aanpassingspremie: voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen aan de noden die horen bij het ouder worden.
- Premies voor rationeel energiegebruik (REG): voor wie renoveert met het oog op het energie-efficiënter maken van de woning.
- …